Zaļais Barometrs: nominēts EK Vides komisārs. Ko varam gaidīt?

12.09.2019

Eiropas Komisijas (EK) jaunievēlētā priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena 10. septembrī nāca klajā ar savas komandas piedāvājumu.

For der Leiena nepieciešamību pēc veselīgas planētas ir nodēvējusi par mūsu lielāko izaicinājumu un atbildību. Viņa arī nospraudusi vērienīgākus izmešu samazinājuma mērķus – līdz 2030. gadam līdz 55%, kā arī apņēmusies pirmajās 100 darba dienās nākt klajā ar Eiropas Zaļo līgumu un Eiropas Klimata likuma priekšlikumu. Jaunās Eiropas Komisijas nopietno attieksmi pret klimata jautājumu risināšanu apstiprina arī tas, ka Eiropas Zaļā līguma īstenošanai izveidots speciāls viceprezidenta amats, kura grožus Leiena piedāvā nodot līdzšinējam viceprezidentam Fransam Timmermanam. Misijas vēstulē Timmermanam Leiena uzsver arī bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas nozīmi. Vides komisāra amatam Leiene nominējusi lietuvieti Virgīniju Sinkeviču.

Cik zaļš ir Sinkevičs?

Sinkevičs ir Lietuvas Ekonomikas un Inovācijas ministrs kopš 2017. gada, darbojies kā Lietuvas Zemnieku un Zaļo apvienības vadītāja vietnieks 2016.-2017. gadā, un bijis arī žurnālists. Tomēr viņa zaļais portfelis ir paplāns, un, kā norāda Eiropas vides organizācijas, viņam būs nepieciešama palīdzība vides jautājumu risināšanā. Kādi viedokļi par Sinkeviču izskanējuši?

Baltijas Vides foruma Lietuvā direktors Žimants Morkvens stāsta: “Es gribētu justies laimīgs un lepns par šo nomināciju, bet šī brīža situācijā esmu spiests to uztvert ar zināmu uztraukumu un piesardzību. Uztraukumu rada bažas par to, kā jauno vides komisāru ietekmēs viņa partijas piederība Lietuvas Zaļo un Zemnieku partijai, kuras darbība vides jomā ir apšaubāma. Līdzšinējie partijas amatpersonu darbi pierāda, ka vārds “Zaļie” partijas nosaukumā nav nekādā veidā saistīts ar vides kustību. Es ceru, ka šī nominācija iedvesmos Lietuvas politiķi nopietnākai attieksmei pret vides politiku”.

Politico.eu par jauno – arī vecuma ziņā – vides komisāra kandidātu saka:  “Sinkevičs nav parādījis izpratni klimata pārmaiņu vai dzimumu līdztiesības jautājumos un tas viņam varētu radīt problēmas ar jauno EK vadītāju. Viņš ir Zaļo un Zemnieku partiju apvienības biedrs, kas ir organizācija, kuru citi zaļie neuzskata par pietiekami zaļu. Jaunākais komisāra amata kandidāts, 28 gadus vecs. Politikā devies 2016. gadā. Studējis UK un Nīderlandē. Saņēmis balvu “Gada labākais risinājums labākai biznesa videi”, lai ko tas arī nozīmētu”.

Leienas darba uzdevums Vides komisāram 

Leienas misijas vēstulē jaunajam Vides komisāram uzsvērta Eiropas dabiskās vides saglabāšanas nozīmība, norādot, ka tā ir būtiska Kopienas labklājībai. Komisāra uzdevums ir nodrošināt to, ka vides un saistītie sektori kļūst par Eiropas Zaļā līguma sastāvdaļu, palīdzot sasniegt Eiropas klimata mērķus, radīt darba vietas un ilgtspējīgu izaugsmi.

Leiena misijas vēstulē uzsvērusi virkni videi svarīgu jautājumu, bet šajā apskatā vēlamies izcelt tieši bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas aspektu. EK nākamā vadītāja izvirzījusi uzdevumu apstādināt bioloģiskās daudzveidības samazināšanos ar jaunas Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas 2030 palīdzību, tajā runājot gan par Natura 2000 aizsargājamo dabas teritoriju tīklu, gan par atmežošanas un zemes degradācijas problēmām, gan par sugu un biotopu aizsardzību. Pirmais solis šādas ambiciozas vienošanās panākšanai būtu jāsper jau 2020. gadā Bioloģiskās daudzveidības konvencijas dalībvalstu sanāksmē. Leiena piešķir nozīmīgu lomu arī Eiropas jūru un okeānu saglabāšanai, aicinot ieviest Zivsaimniecības politikas reformu un apstādināt neilgtspējīgu un nelikumīgu zveju.

Vadošā Eiropas nevalstiskā vides organizācija Eiropas Vides birojs (EEB), kura biedrs ir arī Latvijas Dabas fonds, nominētos komisārus vērtē piesardzīgi. 

EEB ģenerālsekretārs Džeremijs Vatss komentē: “Cilvēki Eiropā vēlas, lai vairāk tiktu darīts, lai palīdzētu dabai. ES likumi ir palīdzējuši nodrošināt tīru gaisu un ūdeni, tīrākus un efektīvākus produktus, stingrākus noteikumus piesārņotājiem, un daudz ko citu. Nākamie pieci gadi būs kritiski videi un klimatam, tāpēc mēs atbalstām visus pūliņus ambicioza Zaļā līguma panākšanai, kā arī Fransu Timmermanu viceprezidenta amatā. Taču mēs esam nobažījušies par to, ka nevienam no jaunajiem komisāru kandidātiem nav pietiekamas vides pieredzes. Mēs atbalstīsim jauno Komisiju, bet visiem komisāru kandidātiem, kam piešķirti ar vidi saistīti portfeļi, būs jāpierāda sava varēšana un gribēšana Parlamenta priekšā”.

Latvijas Dabas fonds pievienojas EEB pozīcijai un cer, ka jaunajai Komisijai izdosies iekustināt gan fiskālos, gan juridiskos mehānismus daudz efektīvākai bioloģiskās daudzveidības politikas ieviešanai mūsdienu Eiropā, kura ir uz dabas sabrukšanas sliekšņa.

Leienas misijas vēstule nominētajam viceprezidentam Francam Timmermanam 
Leienas misijas vēstule nominētajam Vides komisāram Sinkevičam

Zaļā Barometra apskats ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu par Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.