Brīvdabas izstādē būs iespēja iepazīt lielo dumpi

26.05.2016

Piektdien, 27.maijā, Rīgā, Lucavsalas Atpūtas parkā Latvijas Dabas fonds aicina apmeklēt brīvdabas izstādi, kurā varēs iepazīt vienu no Latvijas aizsargājamām putnu sugām - lielo dumpi (Botaurus stellaris).

Interaktīvā izstādē būs iespēja izzināt lielā dumpja dzīvesstāstu, kā arī 2016. gada dzīvotni - niedrājus. Lielais dumpis ir niedrājos dzīvojoša putnu suga, kuru ikdienā ieraudzīt ir ļoti grūti, jo tas lieliski maskējas starp niedrēm. Slēpties tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tā uzvedība: putns salīdzinoši reti lido, bet pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs. Briesmu gadījumā putns izslienas stāvus, izstiepj uz augšu kaklu un knābi un sastindzis stāv. Tāpēc daudzi cilvēki pazīst šo putnu tikai pēc tā īpatnējās dziesmas, kas pavasaros, līdz pat jūnijam, atskan no dažādu ūdenstilpju niedrājiem – zema, dobja skaņa, it kā mautu vērsis vai vējš svilpotu tukšā pudelē.

Izstāde būs apskatāma no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00 Rīgā, Lucavsalas Atpūtas parkā, kur norisināsies Zaļās jostas vides festivāls “Mēs par tīru Latviju!”.

4.-5.jūnijā izstāde dosies uz Slīteres Ceļotāju dienām un būs apskatāma pie Šlīteres bākas. Tālākais izstādes šīs vasaras maršruts plānots pa dažādiem piekrastes ciemiem un pilsētām. Precīzāku izstādes maršrutu tuvākajā laikā publicēsim Latvijas Dabas fonda mājas lapā www.ldf.lv.

Izstāde sagatavota projekta COASTLAKE LIFE12 NAT/LV/000118 ietvaros.

Papildus informācija, t.sk., ja ir interese izvietot izstādi pie sevis: Nora Rustanoviča, Latvijas Dabas fonds, tel: 26589337, e-pasts: nora.rustanovica@gmail.com