Skolēni Engures ezera dabas parkā iepazīst noslēpumaino putnu - lielo dumpi

24.05.2017

Šajā pavasarī Engures ezera dabas parku apciemoja gandrīz 200 skolēni – tie bija 1. līdz 10. klašu audzēkņi no Mērsraga, Rīgas, Tukuma, Jūrmalas un Lapmežciema, kas Latvijas Dabas fonda rīkotajās ekskursijās izzināja lielā dumpja dzīvi un iepazina Engures ezeru.

Ekskursijas laikā skolēniem bija iespēja uzzināt, kā veidojušies piekrastes ezeri, ar ko īpašs ir Engures ezers, kādi augi un dzīvnieki šeit sastopami, kādi pētījumi tiek veikti ezerā un iepazīt vienu no ezera niedrāju iemītniekiem - lielo dumpi.

Skolēniem tika doti vairāki uzdevumi: izpētīt āra izstādi par lielo dumpi un atrast atbildes uz jautājumiem; ceļā līdz putnu vērošanas tornim atzīmēt redzētās augu un dzīvnieku sugas, kuras atpazīt palīdzēja ekskursijas gidi Roberts Šiliņš un Nora Rustanoviča. Putnu tornī bija iespēja ielūkoties teleskopā un izpētīt uz Engures ezera salām mītošās putnu sugas, kā lielos ķīrus, upes zīriņus, meža zosis, brūnkakļus u.c. ūdensputnu sugas. Daudziem skolēniem šī arī bija pirmā reize, kad varēja aplūkot tik tuvu savvaļas zirgus un govis, kas ganās ezera krastā.

Lielā dumpja balsi Engures ezera krastā izdevās saklausīt un atpazīt lielākajai daļai skolēnu, taču ar īsfilmas palīdzību ikviens varēja ielūkoties lielā dumpja ligzdā, kas tika nofilmēta 2015. gadā ar tiešraides kameras palīdzību.

Pēc kārtīgās pastaigas apetīte ir pavisam laba un visi skolēni tika pie uz ugunskura vārītas biešu zupas un desu cepšanas.

Paldies zinātkārajiem skolniekiem, kas tagad noteikti atpazīs niedrājā dzīvojošo “pudelē pūtēju”!

Ekskursijas skolēniem Engures ezera apkārtnē tika rīkotas Latvijas Dabas fonda projekta Nr.LIFE12 NAT/LV/000118 "Lielā dumpja biotopu atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā" ietvaros.