Lielie dumpji uzsāk rudens migrāciju – atskats uz augusta un septembra notikumiem

10.10.2016

Kopš jūlija beigām, kad informējām par lielo dumpju aprīkošanu ar satelītraidītājiem (vairāk lasīt šeit), visi trīs putni ir mainījuši savu atrašanās vietu.

Abi pieaugušie putni garāku pārlidojumu uzsāka vienā un tajā pašā dienā – 8. septembrī. Pieaugušais tēviņš, kurš visu augustu un septembra sākumu līdz aizlidošanai uzturējās Saldus novada Šķēdes pagasta Zutēnu dīķī, šobrīd ir veicis visgarāko pārlidojumu. 8. septembrī tas uzsāka migrēt un četru dienu laikā nolidoja ap 1200 km līdz sasniedza Rands Fjorda ezeru Dānijā pie Fredericijas pilsētas.


Lielā dumpja tēviņa migrācijas ceļš līdz Dānijai.

Engures ezerā noķertā pieaugusī mātīte 8. septembrī veica ap 135 km garu pārlidojumu dienvidu-dienvidrietumu virzienā. Līdz pat oktobra sākumam tā uzturas Pasrojes dīķu kompleksā Lietuvā ap 30 km no Mažeiķiem.


Pieaugušās dumpju mātītes migrācijas ceļš.

Savukārt šogad šķīlies jaunais putns, kurš ar raidītāju aprīkots Engures ezerā, šobrīd veicis visīsāko distanci un joprojām uzturas Ķilmju purvā apmēram septiņus kilometrus uz dienvidiem no Engures ezera. Uz šo purvu putns pārlidoja 11. augustā. 

Latvijas lielie dumpji rudeņos migrē uz siltākām Eiropas zemēm, tomēr pēdējos gados arvien biežāk tiek novēroti pārziemojoši īpatņi, pārsvarā Kurzemē un valsts centrālajā daļā.

 

Jānis Reihmanis, Latvijas Dabas fonds, projekts COASTLAKE