Šogad Latvijas aizsargājamo putnu dzīvi tiešsaistē vērojuši 1,8 miljoni unikālo skatītāju

17.09.2015

Ir pienācis rudens, gājputni ir devušies ceļā uz savām ziemošanas vietām dienvidos - putnu ligzdošanas sezona pie mums, Latvijā, ir noslēgusies. Beigusies ir arī nu jau ceturtā ar tiešsaistes kameru aprīkoto aizsargājamo putnu vērošanas sezona, ko nodrošināja Latvijas Dabas fonds un portāls Dabasdati.lv. Ceram, ka pamanījāt – šajā sezonā tiešsaistes kameras bija izvietotas pie trīs dienas plēsīgo putnu - jūras ērgļa, zivjērgļa un vistu vanaga, kā arī pie melnā stārķa un lielā dumpja ligzdām. Pirmās trīs sezonas vairāki simti tūkstoši interesentu no visas pasaules sekoja līdzi putnu dzīvei, sākot ar pirmās olas izdēšanu līdz pat brīdim, kad jaunie putni atstāja ligzdas. Šajā, 2015. gada ligzdošanas sezonā, interneta tiešsaistes kameras pie putnu ligzdām guva vēl lielāku atsaucību, un tās kopumā skatīja 1,8 miljoni unikālo skatītāju (attēls nr.1.) no vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Savukārt kopīgais skatījumu skaits jūras ērgļa kamerai sasniedza 7 miljonus!


1.attēls. Tiešsaistes video unikālo skatītāju skaits 2015.gadā.

Visu sezonas laiku aktivitātes ar tiešsaistes kamerām aprīkoto aizsargājamo putnu ligzdās guva plašu atspoguļojumu arī Latvijas (LNT, delfi.lv, tvnet.lv, apollo.lv, Latvijas Avīze, Neatkarīgā Rīta avīze u.c.) un pat pasaules (Spiegel, CBSnews u.c.) medijos. Īpašu popularitāti guva video ar jūras ērgļu mazuļa neveiksmīgo piezemēšanos ligzdā, kas youtube kanālā skatīts vairāk nekā 140 tūkstošus reižu.

Latvijas Dabas fonda tiešsaistes kameras guva lielu atsaucību ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu dabas mīļotāju vidū. Kameru translācijas tika augstu novērtētas kvalitatīvā tehniskā izpildījuma un Latvijas dabas skaistuma dēļ. Bet tiešsaistes kamera pie slēptu dzīvesveidu piekopjošā lielā dumpja ligzdas bija vērtējama kā kaut kas ļoti īpašs – pasaules pieredzē šādas translācijas tikušas nodrošinātas tikai dažas reizes.

Forumā, kas tika izveidots kameru informatīvajam atbalstam, cilvēki ne tikai saņēma ekspertu atbildes uz jautājumiem, bet arī deva jaunajiem putniem vārdus un emocionāli diskutēja par ligzdās notiekošo, apliecinot veco patiesību, ka iemīlēt un – dabas aizsardzības gadījumā arī pasaudzēt – mēs esam gatavi to, ko pazīstam.

Sabiedrības lielās intereses dēļ Latvijas Dabas fonds plāno turpināt tiešsaistes kameru projektu arī nākamajās sezonās. Lai to īstenotu, būsim pateicīgi par jūsu atbalstu un ziedojumiem.

Nodibinājumam "Latvijas Dabas fonds" ir piešķirts Sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas ļauj ziedotājiem saņemt peļņas nodokļa atlaides. Šeit pieejama sīkāka informācija par tiešsaistes kamerām pie aizsargājamo putnu ligzdām.

Nodibinājums Latvijas Dabas fonds
Reģistrācijas nr. 40008019379
Norēķinu konta nr. LV51HABA000140J039356
Bankas kods HABALV22
Dzirnavu iela 73 - 2, Rīga, LV - 1011

 

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.